All good things come to an end!
Door: Bart en Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike en Bart
29 Augustus 2011 | Nederland, Nieuw-Vennep
De laatste week hebben we samen nog even lekker genoten. Na ons weekendje Phnom Penh zijn we samen door gereisd naar Sihanoukville, een plaatsje aan de zuidkust van Cambodja. Hier verbleven we in een hutje op palen aan de zee, die wij hiervoor alleen maar kenden van plaatjes uit reisgidsen. Een prachtige en romantisch plekje, met een prachtig uitzicht op de Golf van Thailand. Tijd om uit te slapen was er niet, want aan de andere kant van de wereld wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen. De eerste dag zijn we met een gids naar het Ream National Park gegaan, waar we met een boot door de mangroves zijn gevaren en waar vele verschillende soorten vogels te zien waren. Een bezoek aan een heerlijk rustig en verlaten strandje hoorde ook bij de tocht. Na even lekker gelegen te hebben, maakten we een korte wandeling door de jungle, waarna we bij een ander strandje gingen barbecueën. Ondertussen hebben we veel met de Cambodjaanse gids gepraat, erg interessant om zoveel te horen over het leven in zijn land. We besloten na deze leuke dag om de volgende dag met dezelfde organisatie een eiland tour te maken. Toen we de volgende ochtend wakker werden, konden we onze plannen helaas omgooien. Het regende, onweerde en waaide heel hard, dus werd er gelukkig besloten dat er geen eiland tour gemaakt kon worden. Omdat er met dit weer verder ook niet veel te doen was, hebben we een leuk café opgezocht om daar even lekker te relaxen. In de loop van de dag kwam de zon toch nog tevoorschijn, dus hebben we de middag doorgebracht op het strand en op de plaatselijke Psar Leu (markt). Uiteindelijk een lekker relaxed dagje! ’s Avonds heerlijk gegeten aan het strand en de volgende ochtend toch nog de boot op voor een eiland tour. Het zonnetje scheen heerlijk, maar de zee was wel erg onrustig. We waren dan ook blij om aan een strandje aan te leggen, nadat we bij een eerdere stop konden snorkelen. Het materiaal was echter zo slecht, dat we niet echt hebben kunnen genieten van het leven onder water. Op het strandje hebben we even lekker gelegen, een potje volleybal gespeeld met een Italiaans en een Frans stel, gebarbecued en een korte wandeling gemaakt naar een strandje aan de andere kant van het eiland. Erg mooi! Opnieuw een fijn dagje dus..
We hadden ervoor gekozen om de terugreis naar Siem Reap ’s nachts te maken. Het leek allemaal erg mooi, een VIP bus met bedden! We hoopten dus op een lekker nachtje in de bus, maar in Cambodja moet je hier toch niet te veel van verwachten. De bus leek totaal geen vering te hebben en de chauffeur deed ook niet erg z’n best om de gaten in de weg te ontwijken. We stuiterden dus alle kanten op en hebben bijna geen oog dicht gedaan. ’s Ochtends vroeg kwamen we aan in Siem Reap en dit voelde echt een beetje als thuis komen. Voor dit laatste nachtje hadden we besloten niet terug te gaan naar ons guesthouse, maar een mooi hotel in die straat te boeken met een lekker zwembad. De dag hebben we gebruikt om nog een klein beetje bij te slapen en ’s avonds afscheid te nemen van de andere vrijwilligers. We zijn met elkaar uit eten geweest en daarna hebben we een leuk avondje gehad in de Angkor What!? bar. Een leuke manier om afscheid te nemen van alle leuke mensen die we de afgelopen weken hebben leren kennen. Na toch wel een kort nachtje was het tijd om te gaan inpakken voor de terugreis. Dit ging erg snel en dus hadden we nog tijd om tijdens de lunch afscheid te nemen van de PURE medewerkers en om ’s middags nog even op jacht te gaan naar de laatste souvenirs! Tot slot nog een laatste duik genomen en toen was het echt tijd om afscheid te nemen van Cambodja. Maaike heeft nog even wat hard werkende mannen, vrouwen en kinderen blij gemaakt met een tasje vol spullen die wij niet mee wilden nemen naar Nederland, zoals tandenborstels, poncho’s en wat kleding. Ze waren erg dankbaar en Maaike heel voldaan! Daar krijg je nou energie en een hele brede glimlach van.. Annouk en haar vriendinnen kwamen ons nog even uitzwaaien toen we met de tuk tuk richting het vliegveld gingen. Nog even een boete betalen voordat we in het vliegveld mochten, ons visum was namelijk al 3 dagen verlopen, oeps hartstikke illegaal! De boete was echter veel lager dan dat we het visum zouden verlengen, dus hier waren we op voorbereid. Het vliegtuig vertrok een kwartier voor de geplande tijd, omdat er slecht weer op komst waren. Vanuit het vliegtuig zagen we wel wat onweer, maar gelukkig viel de vlucht naar Bangkok erg mee. Na een paar uur op het vliegveld konden we keurig op tijd opstijgen voor de vlucht met veel turbulentie naar Amsterdam, waar we zaterdagochtend om kwart voor 6 ’s ochtends aan kwamen. Hierdoor had Bart tijd genoeg om zijn vrienden te verrassen met een bezoek aan Mysteryland en Maaike voor een gezellig dagje met haar vriendinnen.
Bij thuiskomst zagen we een mailtje van Inge, waarin enkele foto’s stonden van de washoek. Die is nu bijna af. Op de foto zien jullie een grote stellage met daarop een watertank, die in verbinding staat met de waterpomp. Ook is inmiddels de mooie wasbak geplaatst, zodat de kinderen hier binnenkort gebruik van kunnen gaan maken. We vinden dat het geld een fantastische bestemming heeft gekregen, waar de kinderen echt iets aan hebben.
En zo is een fantastische reis tot een einde gekomen. Het was voor ons allebei een unieke en prachtige ervaring om onze vakantie op deze manier in te vullen. We hebben genoten van de fantastische mensen in Cambodja, de vreugde van de kinderen die soms thuis in ellendige omstandigheden moeten leven, onze leuke collega’s en alle mooie en speciale dingen die we gezien hebben in dit geweldige land. Het is een ervaring die ons nog lang zal bij blijven. De kans is heel groot dat deze reis een vervolg gaat krijgen, want we zijn het er allebei over eens dat we dit vaker willen gaan doen. Het is helemaal top dat we dit samen hebben kunnen doen!
Tot slot willen we iedereen heel hartelijk bedanken voor alle (financiële) steun. We hopen dat jullie het ermee eens zijn dat het ingezamelde geld een mooie bestemming heeft gekregen. Wellicht doen we volgend jaar weer een beroep op jullie hulp! Daarnaast vinden we het erg leuk hoe iedereen heeft meegeleefd met onze reis. We hebben gisteren de statistieken van onze blog bekeken en je zal het niet geloven, onze pagina is meer dan 10.000 keer bekeken in de afgelopen weken. De reacties waren ook erg leuk om te zien! We hopen dat jullie onze verhalen met plezier hebben gelezen. Bedankt voor alles!
Veel liefs van Maaike en Bart
29 Augustus 2011 - 20:18
Juliette Thijssen:
Hoi meester,
mama en ik hebben samen meerdere keren jou verhalen zitten lezen.
Wat fijn dat je alle kindjes zo blij hebt gemaakt.
Volgend jaar ga ik weer centjes voor je verzamelen.
Wat zullen de kindjes je missen. Ik weet hoe het is om jou te moeten missen wel 6 weken lang.
Mama zei dat het gelukkig nog maar 1 weekje duurt voordat ik je weer zie.
Geniet nu ook nog maar even lekker van je eigen bedje. Hihi.
Dan zal ik over een week alles vertellen van mijn vakantie.
Dikke knuffel Juliette