Weer een verdere kennismaking met Cambodja
Door: Bart en Maaike
Blijf op de hoogte en volg Maaike en Bart
09 Augustus 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab
Op school gaat alles lekker z’n gangetje, we hebben de afgelopen week weer veel geknutseld, gegymd, Engels gegeven enz. We hebben bijvoorbeeld kikkers geknutseld, zandkastelen gebouwd en buttons gemaakt (mede mogelijk gemaakt door de speldjes van opa en oma van der Ploeg). Daarnaast zijn er nog wat extra projecten bijgekomen. Maaike is afgelopen week begonnen met lesgeven aan een van de moeders. Ze heeft met haar de kunst van het portemonnees maken geoefend en binnenkort liggen ze dan ook echt in de winkel, heel spannend en leuk!! Ook zijn we begonnen met het verven van de washoek. Eerst alleen wit, maar het ontwerp van de vrolijke beschildering ligt al klaar. Hopelijk kunnen we hier morgen aan beginnen. Het resultaat zullen jullie hopelijk snel zien! Verder is Bart druk bezig met de voorbereidingen van een voetbaltoernooitje bij een van de partnerprojecten. Dit gaat aanstaande donderdag plaatsvinden!
Het afgelopen weekend hebben we ook weer erg nuttig besteed, want aan de andere kant van de wereld heb je natuurlijk niet zo veel tijd om uit te rusten :).. Er is hier zoveel te zien en te doen! Zaterdag hebben we een fietstour gedaan door het platteland in en rondom de community waar het Pure Dream Center staat. Het was een erg mooie tocht. We hebben deze tocht gedaan met 2 andere vrijwilligers en Annelieke (zus van Maaike) en Arjen (Annelieke’s vader), die hier toevallig een paar dagen waren tijdens hun rondreis door Azie. Erg leuk om hun even te ontmoeten! De fietstocht leidde ons langs een lokale markt, waar we onze ogen uitkeken naar de mooie mensen, gefrituurde insecten, levende vissen waarvan de schubben werden verwijderd en andere bijzondere lekkernijen, waarvan de guide er een paar van kocht om later te proeven. Na een tocht langs de uitgestrekte rijstvelden, waar de koeien soms wat in de weg liepen, kwamen we aan bij een huisje (lees: hutje op poten) waar we een wel heel bijzondere massage kregen. Je huid werd met 2 glazen kopjes met hete lucht vacuum gezogen. Dit leverde geen pijn op, maar wel 2 mooie ronde blauwe plekken op je rug, die wel 3 weken kunnen blijven zitten. In Cambodja geloven ze dat hiermee al het kwade uit je wordt gezogen, waardoor veel mensen met kwaaltjes deze massage ondergaan. Onze tocht bracht ons daarna naar een gezin dat daken vlocht van gedroogd gras. Dit type dak wordt op veel van deze hutjes gebruikt. Maaike heeft ook even geholpen, uiteraard kreeg ze er al snel handigheid in, dus als je thuis nog een nieuw dak nodig hebt ;)... We eindigden onze tocht bij het laatste gezin, waar we een lekkere lunch kregen voorgeschoteld. Uiteraard aten we dit gewoon op de grond. Dit rustmomentje gaf ons de tijd om even rustig te kletsen met de guide, die ons heel open van alles vertelde over het leven en de gebruiken in Cambodja. Zoals jullie horen was het een erg indrukwekkende tocht. Voor ons was het misschien wel extra bijzonder, omdat we op bezoek gingen bij gezinnen waarvan de kinderen bij ons in de klas zitten. Op die manier krijg je een nog beter beeld hoe ze daar leven en hoe ontzettend veel dit verschilt van het leven in Nederland.
Ook op zondag hebben we weer een mooi tochtje gemaakt. We hebben, samen met Inge en Veerle, een tuktuk richting Beng Mealea genomen. Onderweg hebben we weer van alles gezien, aangezien we 2 uur onderweg waren. Beng Mealea is een heel speciale tempel, waarvan bijna alles is ingestort. Onze gids nam ons mee door allerlei gangen, langs smalle richels en over grote rotsblokken. Ondertussen gaf de gids precies aan waar de mooiste foto’s gemaakt konden worden, dus daar luisterden we maar naar! Soms had ze nog gelijk ook, want we hebben best wat leuke foto’s gemaakt. Nadat de tocht met de gids klaar was, zijn we buiten nog even helemaal om het tempelcomplex heen gelopen. We vonden daar een vrucht, waarvan we nog steeds niet weten wat het was. Het was in ieder geval hard, groen en had de vorm van een mango (maar dat was het niet..). We kregen hem niet open, maar gelukkig was daar een rondzwervend jongetje die ons even kon assisteren. Hij ‘vertelde’ ons precies wat je wel en niet kon eten. We hebben hem en zijn vriendjes en vriendinnetjes beloond met wat kleine kadootjes (mogelijk gemaakt door het oppasadres en de stage van Maaike) en speldjes (mogelijk gemaakt door Louis, namens Zenner). We hebben ons weekend afgesloten met een etentje met Annelieke en Arjen, die maandag weer zijn vertrokken.
Al met al weer een topweek!
Maaike en Bart
09 Augustus 2011 - 15:45
Ebakka:
Niicee guys!! Mooie foto's ook! Whoop whoop!
Xx -
09 Augustus 2011 - 16:18
Hajo Hendriks:
Geniet nog even met z´n 2tjes, ik heb enorm veel waardering voor wat jullie doen. Oh mijn dochter komt naar beneden voor snoepies haha, ja hier is het luxe. Tot een keer, gr Hajo -
09 Augustus 2011 - 19:41
Teacher Anne:
Oh wat een leuke verhalen weer .... ik mis Cambodja! Heel veel plezier nog! En ben super benieuwd naar de gepimpte washoek!
Liefs, Sanne -
09 Augustus 2011 - 21:06
Fam Nair-Blom:
Mooie foto's weer bij jullie verslag! En wat een ervaringen weer. Geniet nog maar even, groetjes van allemaal hier, Jacqueline -
10 Augustus 2011 - 07:34
Eva:
Weer een mooi verhaal & foto's! Heel veel plezier daaro!
xx -
10 Augustus 2011 - 08:34
Maaike:
Leuk verhaal weer! Kus -
10 Augustus 2011 - 08:42
Linda:
HAHA Bart!! Dat je die kikkers hebt gemaakt.. was best een pittige vouwtechniek :P nou ik weet wie volgend jaar de voorbeelden maakt hihihi... Wat is jullie verhaal weer fantastisch.. voor je het weet is het afgelopen, dus geniet nog maar lekker joh!!! Groetjes aan Maaike!! -
11 Augustus 2011 - 16:57
Lena Mae:
Lieve meester,
ik ben blij dat het zo warm is in Cambodja. Ik ben trots op jullie, Maaike en meester Bart, omdat jullie zo lieve dingen voor de kinderen doen! Ik vind het leuk dat je zo leuk met de kinderen speelt.
kusjes en knuffels van
Lena Mae en Hanne Lynn
11 Augustus 2011 - 18:57
Esther:
Wat een mooie ervaring om daar te zijn en zoveel te kunnen doen voor je medemens... super hoor!
En mooie foto's erbij. Dat ene woordje dat geleerd wordt in Cambodja, daar zijn we hier in Utrecht natuurlijk niet zo blij mee ;-))
Geniet nog en tot snel weer (hoop ik ;-))
Veel liefs! -
12 Augustus 2011 - 18:28
Vincent:
Lieve meester,
Gaat het goed in Cambodja? Ik heb al je foto's gezien. Ik vond ze heel leuk. Ik had nog nooit van een tuktuk gehoord. Wil je nog een foto daarvan plaatsen?
In welke groep zitten de kinderen uit jouw klas?
Hebben jullie al veel gekocht voor de kinderen?
Ik ben in 7 landen geweest tijdens onze vakantie: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Luxemburg en België. Veel hè?
Kusjes van Vincent xxx
13 Augustus 2011 - 14:29
Teacher Sanne:
Hoi Maaike en Bart,
Oh jee alweer jullie laatste weekje! Nog iets leuks aan het doen dit weekend? Geniet er in ieder geval enorm van en ik ben super benieuwd naar de wastafels en de muurschildering en natuurlijk de eerste portemoneetjes!
Nog wat reistips: ga gewoon met de nachtbus naar Sihanoukville (maar houdt er wel rekening mee dat je niet veel zal slapen en vraag om een plek bovenin de bus (onderin is namelijk erg claustrofobisch)). Leuke hotels in Phnom Phen hotel 252, hotel 240 of hotel nine (moet je wel vtv reserveren). Ik zat in hotel Nine super goede locatie alleen vrij nieuw dus je moet vtv zelf even opzoeken waar het is want de tuktuk chauffeur weet dat waarschijnlijk niet.
Liefs, Sanne
Ps: en ik maar denken dat een horloge van Chanel wel even mee zou gaan ... volgende keer maar een Cartier of Ebel aanschaffen? -
14 Augustus 2011 - 10:49
Marleen:
super leuke verhalen!! en de foto's zijn ook echt geweldig!! jammer dat we jullie niet kunnen volgen via de webcam:P klinkt namelijk erg spannend allemaal. kan niet wachten om jullie verhallen in het real live te horen!! HEEL VEEL PLEZIER NOG!! maak er een mooie reis van, maar dat lukt zo te horen wel.
kus kus
(ps wanneer zijn jullie weer in het regen achtige nederland)? -
15 Augustus 2011 - 08:42
Marion Klippeholm:
Fantastisch jongens dat jullie dit doen en dat jullie er zo veel plezier in hebbewb!!!
Ik hoor de rest van de verhalen va de vaklantie
Hartelijke groetjes -
17 Augustus 2011 - 06:22
Paul & Thea:
Hey Beurdie & Maaike....
Wat maken jullie allemaal mee zeg! Geweldig dat jullie dit doen.
Wat een andere wereld is dit. Wel heel mooi ook om dit alles te zien en te beleven.
Geniet er nog enorm van lieve twee.
Mooie foto van Beurdie met die twee kids. Heel veel plezier.
23 Augustus 2011 - 07:07
Debby:
Hey avonturiers,
Wat leuk om dit allemaal te lezen zeg! Tof dat jullie ook zovee van de omgeving zien! Ik snap dat je wat plaats maakt voor zo'n schattig kindje in je koffer, dat gevoel had ik ook toen ik in Zuid Afrika was :)
Hey bart je kennis over auto's moet je minstens opschroeven naar een uhhh...tsja geen idee, maar een stoeptegel is niet heel veel he ;) En zo te lezen heb je die best wel eens nodig daar :)
Suc6 met het washok!
Liefs Debby